Jom Click Nuff!!

Followers

Thursday, July 23, 2009

~Nak Masak Ape Hari Nie?~

Assalamualaikum W.B.T..

Hari ni hubby balik dri Seminar kt K.L..gitu..xsabar nye nk jmp hubby..dah 4 hari xjump bagaikn 4tahun ko..hehe

Yea..yea...hubby balik..yea..yea...hubby balik..windu nye!!!Ha!!Kn dh terkeluar gmbar nikah..hehehe

MySpace


4Hari gak al aku xmasak kat rumah tu sbb aku bukn tido rmh aku sndri pon..nk msk tp mkn sorg2 pon xbest gak kan..so memandang kn hubby nk balik,terasa nk masak special sikit dan lain dri yg lain la kan.

Tangan aku hari ni pon terasa gatal lak nk tengok2 resepi2 dari blog2 resepi ni..mcm2 info aku dpt dan idea yg dtg dri blog2 nih..

MySpace
Ok!! Aku dah dpt idea nk masak ape blik nih..Aku ade ternampak kat blogresipi ni ayam goreng berempah..ha..bru teringat..laki aku suke la ayam goreng berempah ni..he..akak..halal ye sye upload gmbar2 resepi ni dri blog akak..xtahan wooo...ok..nk wat ayam goreng berempah ciptaan Eijan la..

~Ayam Berempah ciptaan sendiri~
Bahan2 nye :-

1) Ayam Separuh - Potong ikut suke korang la..nk kecik2 ke..nk potong 12 ke..aku suke mcm biase je..
2) 3 biji Bawang Merah / Bawang Besar Separuh
3) 2 biji Bawang Putih
4) Halia-Sebesar ibu jari je

5) 1 Sudu Teh Cuka
6) 1 Sudu Teh Serbuk Kari Ayam
7) Sos Tiram - Ikut Citarasa korang nk bnyak atau sikit..
8) Daun kari setangkai
9) Garam secukup rasa
10) Serai untuk titik kn

Cara2 nye:-

Lps basuh ayam tu,korang tos kn ayam tu smpai dah xde air yg bertakung..Pastu gaul semua bahan2 ni dan peram selama sejam hingga 3 jam..(selalu aku wat 3jam je)..After tu korang
goreng dlm minyak yg dh siap panas..api jgn besr sgt jgn kecik sgt..(mcm Goreng ayam biase la). Bau nye akan naik time korang goreng..memang dh bukak selera time tu..hehehe..selamat mencuba..


Ok..tuk resepi ke-2 ni lak aku ambik dari Blog Resipi gak....terasa nk wat kerabu Sotong lak..Selalu nye aku goreng kn je sayur nih..mls nk pk kn msak ape kn..kli ni nk wat lain dari yg lain..ape salah nye nk goda selera hubby nih..dah 4 hari berjauhan,kene la wat lain dari yg lain..hubby pon msti xsabar nk try masakan baru aku..(Selalu jdi bhan ujikaji aku klu try resepi baru nih..sedap or x memang kne hbs kn gak..tengok la perut si hubby pon tau)

~Kerabu Sotong Dari Blog Resipi~

Dan tuk resipi ke-3 ni lak simple tp menyelerakan..hehehehe..jeng...jeng..jeng...

~Telur Goreng Bistik~
Semua gambar2 ni aku upload dri http://blogresipi.wordpress.com...ha..memang bnyak maklumat dalam tuh..klu korg nk tau berkenaan resipi dari kopitiam pon akak ni xlokek tuk kongsi kn nye..well..ucapkn lah kt aku selamat mencuba segala resipi2 nih..moga2 hubby suke..

Ps :- Klu sedap aku akan bg tau..klu xsedap jgn ditanye knp aku xkongsi kn dlm blog..ghehehehehe..
MySpace

2 ulasan:

EIJAM'S FAMILY said...

amboi dik noi..rajin yerk..akka pun xpernah nak masak banyak2 cam tue...huhuhu

Naurah Napiha said...

To Eijam's Family :- he..saje nk masak lebih..sbb dah 4 hari hubby xde..sesekali je kak..rse nye ni kli pr-1..nnt klu hubby nk blik dri outstation,msti dia xsabar nk blik rmh..sbb sye suke wat suprise xkire la ape pon.he..

Post a Comment